​Sjukregler

​När är mitt barn så sjukt att det behöver vara hemma?

Det är barnens behov och allmäntillstånd som avgör om barnet ska vara hemma.

Ett sjukt och hängigt barn behöver lugn och ro och någon som kan ge det kärlek, tid, omvårdnad och eventuella mediciner.

Allmäntillståndet d.v.s. hur barnet äter, sover och orkar är i regel avgörande för om barnet kan vistas på förskolan. Titta på ditt barn med ärliga ögon. Barnet ska orka delta i de vardagliga aktiviteterna på förskolan (även utomhus) för att kunna vistas på förskolan.

Känner du dig osäker kan du alltid ringa och rådgöra med personalen.

När barnet blir sjukt på förskolan.

Om barnet blir sjukt på förskolan kontaktar vi er på arbetet. Tänk därför på att det är viktigt att vi har rätt telefonnummer så att vi snabbt kan nå er. Det är alltid för barnets bästa vi ringer, då vi saknar resurser till att ge barnet den speciella omsorg som ett sjukt barn har rätt till. Dessutom är smittorisken stor för de övriga barnen i gruppen och ingen förälders jobb är viktigare än någon annans.

Förkylningar

Förkylningar är vanliga bland små barn. Barn med förkylningar kan vistas på förskolan om de är feberfria och har ett opåverkat allmäntillstånd.

Feber

Det är vanligt att små barn insjuknar i feber vid olika infektioner, bakteriella som virus. Vad som räknas som feber är väldigt individuellt men på morgonen bör temperaturen inte överstiga 37,5. Barn med feber ska vara hemma och kan återgå till förskolan tidigast ett dygn efter att febern lämnat kroppen.

Hosta

I dessa fall är det allmäntillståndet som får avgöra.

Halsont

Halsont beror på infektion i svalget. Små barn kan inte alltid tala om att det har ont i halsen. Tecken på halsinfektion kan vara att barnet inte vill äta och dricka, dreglar, kräks, får feber eller ont i magen. Håller det halsonda i sig kan det vara halsfluss barnet lider av och då krävs det oftast penicillin. Barnet ska vara hemma 2 dygn efter insatt penicillinkur för att vara smittfri.

Maginfluensa

Barn som har kräkningar eller plötsliga diarréer ska vara hemma minst 48 timmar. Barnet ska även äta normalt och har normal avföring. Tänk på att ge rikligt med dricka då barnet förlorar vätska på grund av besvären. Syskon till det insjuknande barnet får inte heller vistas på förskolan under denna tid. Anledning är för att minska smittspridningen bland barnen och personalen.

Mask

Det är inte ovanligt med springmask på förskolor. Barnet får symtom som klåda på kvällen då masken vandrar ut för att lägga ägg. Masken kan då ses i vecken runt ändtarmsöppningen. Springmask behandlas med tabletter som finns att få på apoteket och kan dagen efter behandlingen återgå till förskolan. Dock är det viktigt att man följer råden som följer med tabletterna om att upprepa behandlingen.

Löss

Löss ska behandlas och preparat kan köpas på apoteket. Lössen är grågula insekter som är 2-3mm stora och sprids via direktkontakt. Barnen får återgå till förskolan dagen efter behandling, dock måste en upprepning av behandlingen göras efter föreskrifter. En finkamning av barnets hår ska också göras dagligen under en vecka för att undvika spridning på förskolan.

Svinkoppor

Svinkoppor är en vanlig och mycket smittsam hudinfektion. Uppträder ofta kring mun och under näsa. Börjar som små blåsor som växer sig större och spricker. Vid svårare fall sätts antibiotika in.

Barnen skall vara hemma till alla blåsor är intorkade och vid antibiotikabehandling minst 2 dygn.

Vattkoppor

Vattkoppor är en virusinfektion med vätskefyllda kliande blåsor som är mycket smittosam. Klådan kan lindras med liniment och medicin. Barn med svår klåda kan få bakteriell infektion i huden. Barnet kan återgå till förskolan då kopporna är helt torkade och allmäntillståndet är återställt.

Ögoninfektion

Variga ögon är vanliga problem hos små barn och kan i vissa fall uppträda i samband med en förkylning. Barn med enbart ögonsymtom eller variga ögon som inte beror på förkylning ska stanna hemma. I första hand behandlas symtomen med ögontvättning men i vissa fall får receptbelagd medicin sättas in.

Öroninflammation

Det är ibland svårt att ställa diagnosen öroninflammation. Öronvärken behöver inte vara bakteriell utan kan vara virusorsakad. 85 % av alla öroninflammationer läker av sig själva. Om det börjar rinna vätska ur örat bör ni uppsöka läkare. Vid penicillinbehandling ska barnet stanna hemma 2 dygn.

Hand, fot och munsjukan

Virussjukdom som ger feber och blåsor i munnen, på händerna och fötterna. Barnet ska vara hemma ett dygn efter att febern har försvunnit och allmäntillståndet är bra.

Allergi

Det är viktigt att du informerar personalen på förskolan om ditt barn har allergi och vilka symtom det visar sig i. Lämna gärna skriftlig information om vad barnet ej tål och hur vi på förskolan ska behandla vid en eventuell reaktion.

Om ditt barn behöver allergimediciner under vistelsen på förskolan måste du prata med personalen och uppvisa läkarintyg.

Har ditt barn allergi mot något visst födoämne? Med styrkt läkarintyg ordnar förskolan specialkost.

Adress​

Blomrankans förskola
Bågevägen 20
23254 Åkarp

​Kontaktinformation

Tel: 0723-734009

Tel: 0723-734008

Vi är stolta att meddela:

    ​​Vi har hälsodiplom

    Vi är en helt rökfri arbetplats

    Vi är hälsoinspiratörer